Екип от изследователи от университите в Торонто, Калифорния и Бъркли и националния

...
Екип от изследователи от университите в Торонто, Калифорния и Бъркли и националния
Коментари Харесай

Катализатор може да превръща отпадъчния въглероден диоскид в пластмаса

Екип от откриватели от университите в Торонто, Калифорния и Бъркли и националния проучвателен център на Канада Canadian Light Source (CLS) са създали способ за ефикасно преобразяване на въглеродния диоксид в пластмаса, написа Independent. Революционната технология би могла да помогне на отклоняването на въглеродния диоксид - главен фактор за изменението на климата - да не навлиза в атмосферата, а също и да понижи зависимостта ни от изкопаеми горива.

За новата технология могат да се употребяват разнообразни метали като катализатор, само че откривателите са избрали мед, защото потреблението му може да докара до производството на етилен, който да се трансформира в полиетилен - най-често употребяваната пластмаса в света.

" Медта е един вид вълшебен метал. Това е магия, тъй като от него могат да се направят много разнообразни химикали, като метан, етилен и етанол, само че управлението на това, което прави, е мъчно ", декларира водещият откривател Фил Де Луна.

Изследователите са съумели да проектират катализатор и да разпознават точните условия за увеличение производството на етилен по време на реакцията, като в това време да понижат производството на метан и въглероден окис.

" Мисля, че бъдещето ще бъде изпълнено с технологии, които ще създават стойност от загубите. Това е вълнуващо, тъй като работим за основаването на нови и устойчиви способи за посрещане на енергийните потребности на бъдещето ", добави още Де Луна.

Изследователите настояват, че в този момент е допустимо да се сътвори катализатор, който да отговори на тези условия и че техните открития могат да имат " трагичен " позитивен резултат.

" Технологията за улавяне на въглерод може да докара до необикновен зелен индустриален механизъм за ежедневните пластмаси, като в същото време се блокират нездравословните парникови газове ", настояват учените от CLS .
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР